Keuken kennis voor iedereen

 

Keuken kennis voor iedereen

Keukenkennis voor iedereen

Een nieuwe keuken, hoe werkt dat?

Het vervangen van een bestaande keuken of een nieuwe keuken in je nieuwbouw woning is een mooi moment, want je gaat iets kopen waar je zin in hebt. Tegelijkertijd is het ook een beetje spannend, want wat weet je van keukens, wie monteert hem en wie doet de voorbereidingen, wat kost dat allemaal ? Kortom veel vragen waarop de keukenwinkel je een duidelijk antwoord zal geven.

Je kan heel moeilijk doen over een nieuwe keuken, maar de essentie is eigenlijk eenvoudig: je hebt kasten nodig, een aantal apparaten, een blad en wat accessoires. Als je dat uitgezocht heb is het prettig dat een specialist even kijkt of je het goed gedaan heb en zo nodig corrigeert en tenslotte heb je een goede keukenmonteur nodig, die inmeet, vooraf de zaken met je doorneemt en zorgt voor een probleemloze montage.

Bij Happy Home Keukens  gaat voor de essentie:

1. op deze site vind je alle artikelen die je nodig hebt zeer scherp geprijsd

2. als je je plan heb berekend en wil bestellen controleren wij of je het goed heb gedaan

3. de Keukenwinkel.nl werkt landelijk samen met de beste keukenmontage-bedrijven in Nederland (inmeet- en montageservice in uw regio). In deze rubriek lees je hoe je het beste te werk kan gaan.

Het begint met meten 

Of je nu zelf aan het indelen en ontwerpen slaat of de hulp inroep van anderen, het is belangrijk om de ruimte die beschikbaar is voor de nieuwe keuken redelijk nauwkeurig op te meten. Een paar tips:

- meet van wand tot wand op het niveau van het stukwerk , oude tegels worden bij voorkeur verwijderd

- meet ramen en deuren in hoogte en breedte en waar ze beginnen op de wand, van vloer tot onderkant raam

- meet de plafondhoogte van de nieuwe vloerbedekking tot het nieuwe plafond, bij verschillende plafondhoogten ook de overgang opmeten

- bij een nieuwbouw huis zal je voorlopig van de beschikbare tekening uit moeten gaan en tijdens de bouw of pas later kunnen inmeten            

De maten die je in eerste instantie zelf meet, kunnen in orderstadium bij de keukenwinkel.nl definitief worden ingemeten door de monteur die je de keuken kan laten plaatsen (kijk bij “montage” en “meten is weten”).

Voorkom onnodige fouten bij indelen

Ideeën kan je opdoen in diverse winkels maar ook op deze site in de productgroepen KEUKEN ontwerpen. Het zien van verschillende oplossingen

inspireert je vaak richting de ideale oplossing voor jezelf. Wie er dan ook een indeling maakt, voorkom onnodige fouten. Natuurlijk wordt je bestelling bij de Happyhomekeukens.nl  gecontroleerd op dit soort fouten, toch noemen wij een aantal voorkomende fouten, zodat je er bij voorbaat rekening mee houdt:

- plaats geen kookplaat direct naast een hoge kast.

gevolg: de hitte zal de kast beschadigen

oplossingen: plan een 15 cm onderkastje tussen de kookplaat

en de kast of plaats een 60 cm kookplaat midden in een 90 of 100 cm ladekast.

- plaats geen afzuigkap direct naast hoekbovenkast 60x60 of 65x65cm

gevolg: de deur van de bovenkast kan niet of slecht open

oplossing: deze indeling vermijden

- plaats geen oven of vaatwasser in de hoek van een haakse hoekopstelling

gevolgen: de klep/deur kan niet open i.v.m. grepen van de aangrenzende kast- de hitte die vrijkomt bij het openen van de apparaten kan op den duur aangrenzende fronten beschadigen.

oplossing: plan bij voorkeur de carrousel kastoplossing of als het echt niet anders kan een breder passtuk(minimaal 10 cm)

- plaats geen kookplaat boven een onderbouw geïntegreerd apparaat als een vaatwasser, koelkast of vrieskast

gevolg: er is geen ruimte(in hoogte) voor kookplaat aansluiting warmtebron direct boven koude apparaat verkort de levensduur van de laatste.

oplossing: deze indeling vermijden of maxi-lijn onderkasthoogte

85,2 cm toepassen met los lade-element boven apparaat, denk aan minimum plinthoogte 10 cm bij onderbouw apparatuur ! (totale werkbladhoogte ca. 99 cm)

- een ladekast haaks op een halve hoekkast niet op 60x60 cm hoekmaat inplannen. gevolg: de laden lopen vast op de grepen van de hoekkast oplossing: hoekkast altijd stellen op 65x65 cm hoekmaat

- een side by side dubbeldeurs Amerikaanse koel/vrieskast niet vlak tegen de plaatsen/gevolg: de deuren kunnen niet ver genoeg open om diverse laden uit te kunnen trekken.

oplossing: links en rechts altijd 35-45 cm kast of vrije ruimte

aanhouden (zie ook maatschetsen van de verschillende fabrieken)

- plaats niet 2 onderbouw geïntegreerde apparaten naast elkaar

gevolg: tussen de fronten blijft een open spleet zichtbaar/er zijn geen goede bevestigingsmogelijkheden/het warm-koud probleem

oplossing: pas zijwanden of pilasters toe

- plaats geen vaatwasser direct naast een keramische gootsteenbak

gevolg: de keramische bak is niet maatvast en niet kaarsrecht de aansluiting op het apparaat is niet mooi sluitend

oplossing: pas zijwanden of pilasters toe

- plaats geen bovenkasten op halfhoge kasten met koel/vriesapparaten

gevolg: ventilatie afvoer van warme lucht is niet meer mogelijk de koel/vrieskast gaat minder lang mee

oplossing: uitsparing + rooster in wand zo hoog mogelijk achter apparaat aanbrengen naar achterliggende ruimte of toepassing vermijden

- maak geen kookplaatuitsparing boven een carrouselkast bij standaard

bladdikten 3 en 4 cm, zonder de hoogte van de kookplaat te controleren

gevolg: de hoogte en aansluiting van de kookplaat komt onder het

blad uit en blokkeren de naar binnen draaiende deuren.

oplossing: pas een bladdikte toe die hoog genoeg is(graniet 6 en 8 cm, hout 6 en 9 cm, kunststof 6 en 10 cm)

- plan de ruimte tussen 2 muren niet altijd helemaal precies vol met kasten

gevolg: als wanden niet loodrecht staan bestaat het risico dat b.v. kasten onder wel passen maar boven niet meer/of een lade aan het eind kan niet worden geopend omdat op het deurkozijn in de zijwand een deurlijst in de weg zit/of de deur van een hoge koelkastombouw gaat niet ver genoeg open

oplossing: begin en eindig waar nodig met een passtuk waarvan je de maat zelf kan bepalen

Elke order met tekening wordt door de keukenwinkel gecontroleerd zodat onnodige fouten worden voorkomen.

Indeling en vormgeving

Ergonomie is een mooi woord voor een efficiënt ingerichte keuken, waarin je blad en apparatuur op de ideale plaats en hoogte aanbreng, logische afstanden en voldoende ruimte creëer om samen met huisgenoten of vrienden gezellig eten klaar te kunnen maken. De opdracht is: maak een efficiënt ingedeelde keuken en maak hem bovendien mooi passend bij je woonsfeer.

Hieronder een aantal uitgangspunten, die je bij het maken van een indeling zou kunnen hanteren:

- bij het maken van een nieuwe indeling hoef je niet altijd rekening te

houden met de bestaande leidingen en aansluitingen. Ga eerst voor een

ideale indeling. Kleine aanpassingen aan leidingwerk zijn voor de aangesloten keukenmonteurs routinewerkzaamheden, die in het totaal van de keukenverbouwing geen doorslaggevende rol spelen. Bij aanbouw of nieuwbouw kan de installateur/aannemer volgens jouw indeling de voorbereidingen al treffen(zie “keukenarchitect” over montagebijlage)

- houdt de afstand tussen koelkast en kookplaat zo klein mogelijk

- deel je blad zo in dat er sprake is van een schone werkplek waar je eten klaarmaakt en een natte werkplek rondom spoelbak en vaatwasser

- in verband met beschikbare ruimte en aansluitingen wordt een vaatwasser veelal naast de spoelkast geplaatst. Bij voldoende ruimte is enige afstand daartussen geen probleem. Er bestaan verlengde aan- afvoersets. Voldoende ruimte maakt het ook mogelijk om de vaatwasser op een kleine verhoging(lade of korflade) te zetten. Ideaal voor langere mensen.

- als je ruimte wil creëren plaats hoge kasten zo ver mogelijk weg

- kleine ruimten benut je optimaal door de hoogte te benutten in zowel onder als bovenkasten: optisch gezien lijkt de ruimte groter door het maken van breedtelijnen met laden in lijn onder en klepkasten boven. Er zijn zelfs ladekasten onder de spoelbak !

- verlaagd koken maak je met een combinatie van onderkasten 85,2

cm(hoog) en 72,1 cm(laag). Bij deze toepassing heb je enige ruimte nodig: een kookplaat van 60 cm op een lade kast van 90 of 100 cm, of een kookplaat van 90 cm op 2 ladekasten van 60 cm. Met de laagste plinthoogte van 8 cm zijn de werkbladhoogten: 96,4(hoog) en 85,3 cm(laag)

- eilandopstellingen zijn erg populair maar bedenk dat daarvoor ruimte

nodig is. Eilanden zijn veelal of 98 of 120 cm diep. In het eerste geval

combineer je een normale diepte(60cm) met een ondiepe kast (blad 38 cm). Bij 120 cm diepe eilanden pas je 2x de standaard diepte toe en kan je dus aan twee kanten apparaten(vaatwasser/koelkast e.d.) onderbouwen. Doorloopruimten moeten naar onze mening minimaal 80 cm bedragen en de afstand tussen het eilandblad en een kastenwand met diverse apparatuur is met ca.110 cm ideaal om met 2 mensen elkaar niet in de weg te lopen.

- Soms kan een schiereiland als oplossing beter geschikt voor de beschikbare ruimte. De ideale tussenruimte binnen de U-bladdelen ligt dan op minimaal 130 cm(2x60cm kast + 2x5cm hoekpasstuk), de minimale tussenruimte zou 115cm kunnen zijn(60+45cm kast + 2x5cm hoekpasstuk)

- vind je het ontwerpen moeilijk of je komt er niet helemaal uit, maar je wil toch profiteren van de scherpe prijzen van happyhomekeukens.nl ? Er is een mogelijkheid tegen een redelijke vergoeding een professioneel advies te vragen of ontwerp te laten maken. Ga hiervoor naar “happyhomekeukenontwerper” op deze site.